Stema Comunei Lelești

Guvernul României

Hotărârea nr. 967/2018 privind aprobarea stemei comunei Lelești, județul Gorj

 

Text publicat în Monitorul Oficial al României nr. 1100 din 27 decembrie 2018.

În vigoare de la 27 decembrie 2018

 

În temeiul art. 108 din Constituția României, republicată, și al art. 10 alin. 2 din Legea nr. 102/1992 privind stema țării și sigiliul statului, cu modificările ulterioare,

Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Articol unic. -

(1) Se aprobă stema comunei Lelești, județul Gorj, prevăzută în anexa nr. 1.

(2) Descrierea și semnificațiile elementelor însumate ale stemei comunei Lelești, județul Gorj, sunt prevăzute în anexa nr. 2.

(3) Anexele nr. 1 și 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

PRIM-MINISTRU
VASILICA-VIORICA DĂNCILĂ

Contrasemnează:
p. Viceprim-ministru,
ministrul dezvoltării regionale
și administrației publice,
Sirma Caraman,
secretar de stat
 

București, 7 decembrie 2018.

Nr. 967.

ANEXA Nr. 1

STEMA
comunei Lelești, județul Gorj

 
ANEXA Nr. 2
DESCRIEREA ȘI SEMNIFICAȚIILE
elementelor însumate ale stemei comunei Lelești, județul Gorj
 

Descrierea stemei

Stema comunei Lelești se compune dintr-un scut triunghiular albastru cu marginile rotunjite, scartelat.

În partea superioară, în dreapta, în câmp, se află o biserică de lemn în semiprofil spre senestră, cu un pridvor susținut de patru stâlpi, ajurat negru, cu parapet și intrare centrală cu portiță, cu fațada laterală străpunsă de o fereastră ajurată negru, cu acoperiș din șindrilă în patru ape, înălțat printr-o clopotniță pe patru stâlpi și cu acoperiș piramidal înălțat printr-o cruciuliță, totul de argint.

În partea superioară, în stânga, în câmp albastru, se află un coș confecționat din șapte rânduri de împletituri, care se îngustează în partea de jos, încărcat cu doi dovleci acolați, cel din dextra mai mic, cel central mai mare, trei pere acolate și dispuse în triunghi cu vârful în jos, trei mere acolate și dispuse în triunghi cu vârful în sus și dispus în bară, doi pepeni, unul mai lunguieț și celălalt rotund, ambii acolați și culcați în bară, trei ciorchini de struguri cu frunze, doi pe flancuri, unul pe centru, care se măresc de la dreapta la stânga și se revarsă pe jos pe marginile coșului, totul de aur.

În partea inferioară, în dreapta, în câmp albastru, se află o albină naturală de aur, cu ochii de culoare neagră și trei fascii de aceeași culoare dispuse în partea de jos a corpului, văzută din spate, redată cu aripile deschise și poziționată în pal.

În partea inferioară, în stânga, în câmp roșu, se află un ciocan și o daltă, ambele de argint, redate cu mânerele în jos și încrucișate în săritoare.

Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.

 

Semnificațiile elementelor însumate

Biserica reprezintă cele două lăcașe de cult din localitate, Biserica cu hramul "Sf. Nicolae" construită în anul 1774, reabilitată în anul 1847, respectiv Biserica cu hramul "Sf. Ioan Gură de Aur" construită în anul 1791, ambele declarate monumente istorice.

Coșul cu fructe, legume și struguri face referire la trei ocupații de bază ale locuitorilor, pomicultura, legumicultura și viticultura.

Albina indică o veche ocupație a locuitorilor, apicultura.

Ciocanul și dalta evocă dulgheria, o altă îndeletnicire a locuitorilor comunei.

Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.